Bocas del Torro

Donderdag 11 september ´08
Op tijd op en richting de bus. Een oude gele schoolbus brengt ons van Boquete naar Almirante. Een klein dorpje van waar uit je de boot kan pakken naar Bocas del Torro. Een eilanden groep midden in de Carribean. Zon, zee, strand, palmboompjes… Relaxen dus! Het is een klein half uurtje met de boot naar het grootste eiland. Hier is het meeste te doen maar zijn de stranden minder mooi.

We besluiten een volgend bootje te nemen naar Isla Bastimentos. Een tropisch eiland met de mooiste parelwitte stranden. Ongerept want een klein dorp met de hostels liggen aan de andere kant van het eiland. Als we aankomen ziet het er allemaal wel heel verlaten uit. Het hostel dat we hebben uitgezocht oogt niet heel welkom. Toch maar naar binnen. Echt een goed gevoel heb ik er niet bij. We komen aan de klets met een Oostenrijkse dame die net een duikcursus heeft voltooid en dus al enkele dagen op dit eiland, in dit hostel zit. Haar bevalt het prima. Toch maar proberen dan. We kletsen nog wat verder over het reizen en zij raadt toch wel aan om naar Tortuguera in Costa Rica te gaan. Net dat onderdeel dat we gister uit ons program hadden geschrapt omdat het zoveel tijd kostte. Het blijkt makkelijker te komen en te gaan zijn dan wij dachten dus onze missie voor vanavond… je raadt het al… re-planning!
Bikini aan en onze toch naar één van de mooiste stranden van midden-amerika kan beginnen. We zijn goed tien minuten op weg als ons in paniek twee jonge mensen passeert met de opmerking: Watch out your stuff, we just got robbed!! Een goed begin is het halve werk. Vol goede moed lopen we verder en bereiken een prachtig wit strand, palmboompjes, azuurblauwe zee, hoge golven en een uitzicht…zucht… Vele foto´s later gaan we omste beurten de zee in. De ander houdt het fototoestel vast. Je weet maar nooit. Afgekoelt ploffen we even later op de handdoek om vervolgens als een levend buffet opgevreten te worden door stekende beestjes, waarschijnlijk zandvlooien. Goed vijftien minuten later zijn we het spuugzat. Al springend en slaand, nog één keer omkijkend naar het prachtige strand beginnen we aan de terugtocht.
Een prachtig eiland als je diefstallen met messen (als we anderen mogen geloven), de zandvlooien, het half uur lopen naar het strand en de stank in ons hostel weg denkt. Je begrijpt het al, ik voel me hier verre van op mijn gemak! Ruud heeft er minder moeite mee, maar ik heb het echt gehad met dit eiland. We vragen een andere kamer (erg moeizaam) die minder stinkt en gaan douchen. Uiteindelijk belanden we met de boeken van Costa Rica en Nicaragua in een erg leuk barretje/ restaurantje. Het maakt veel goed. Lekker eten en een nieuwe planning, inclusief Tortuguera! Het klopt allemaal weer.. Enigsinds voldaan vallen we in slaap. Het bed is in elk geval een stuk beter als dat in Boquete.
Vrijdag 12 september ´08
We gaan weg van dit eiland. Opgelucht pak ik mijn spullen in. Ruud gaat vandaag niet duiken zoals we eerst bedacht hadden. Want in onze nieuwe planning gaan we toch op het eind nog 3 dagen naar de Corn Islands in de Carribean bij Nicaragua, dus genoeg tijd om daar te duiken. Bovendien schijnt het hier niet heel bijzonder te zijn.
We pakken de boot naar een kleiner eiland op steenworp afstand van Bocas del Torro (het grootste eiland waar we gister aankwamen). Hier staat een heel gezellig hostel met hangmatten, schommels boven de zee, een bar enz. Kortom alles wat we nodig hebben voor een relax dagje! Er is nog plek en mogen gelijk gebruik maken van het gratis ontbijt. Komt dat even goed uit, de pannenkoeken gaan er goed in. Wel zelf bakken maar dat hebben we ervoor over. We ploffen op de stoeltjes neer en genieten van het uitzicht, de gezelligheid en de warmte. Na nog wat gekletst te hebben met mede reizigers gaan we op verkenning over het eiland. Niet heel bijzonder, dus met de boot naar Bocas. Een iets groter dorpje. We struinen wat rond, bekijken alle hangmatten en overwegen er één mee te nemen. Na de lunch keren we terug naar ons hostel om de rest van de middag zwemmend, zonnend en schommelend door te brengen. Zo hoort het op een eilandje in de Carribean te zijn…! Ben weer helemaal in m´n element. Bruingebakken pakken we tegen half zes opnieuw een bootje naar Bocas om te internetten en een hapje te eten.
Onze laatste avond op de eilanden is aangebroken. Morgen pakken we onze spullen weer op en vertrekken richting Costa Rica!!
Adios Panama!

About the author