Mijnen van Potosi

Zaterdag 22 augutus
Afgelopen nacht zijn we met de nachtbus van Uyuni naar Potosi gegaan. Rond de klok van half 2 zijn we in potosi, gelukkig! Wat een ellendige weg, alleen maar onverharde wegen met enorme kuilen. Snel een taxi gepakt naar het hostel koala den. (een medereiziger had ons deze tip gegeven)

Daar aangekomen bleek de verwarming in de kamer nog aan te staan, heerlijk! Snel gooien we onze zooi in de hoek en kruipen we in bed.

Na lekker warm en lang geslapen te hebben missen we uiteraard het ontbijt, nou ja jammer dan! Na gedouched te hebben boeken we bij de balie van het hostal een tour naar de mijnen. Potosi staat al eeuwen bekend voor de mijnen. De spanjaarden vonden hier zilver en zo begon het. Inmiddels is het zilver bijna op en word er nu nog tin en lood gevonden. Snel gaan we de stad in om iets te eten voor het ontbijt. We kopen bij een standje wat koeken en wat te drinken en nuttigen ons ontbijt in het zonnetje, heerlijk! Voor de rest banjeren we een beetje rond en genieten van het weer.

Om half 2 worden we opgehaald bij het hostal voor de mijn tour. We worden met een busje naar een loods gebracht en hier krijgen we werkkleding een helm met een lamp en laarzen. Vervolgens op pad naar de mijn werkersstraat om enkele presentjes voor de mijnwerkers te kopen, erg vreemd. Je kunt hier als totale vreemde dynamiet kopen. Een setje met ontsteking en lont kost 20 bolivianos, 2 euro! een koopje!

Vervolgens naar de mijnen. We lopen met een klein groepje de mijn in, totaal geen verlichting, gelukkig geeft het lampje aardig wat licht. We zitten nu op level 1, het oudste gedeelte van de mijn, nou dat kun je zien. De steunbalken hangen scheef op sommige plaatsen is het plafond gedeeltelijk ingestort en het ziet er allemaal erg betrouwbaar uit. Na 800 meter gaan we naar level 2, deze gang, nouja bijna een glijbaan is super stijl en je ziet een afgrond onder je. Ook de temperatuur wordt steeds hoger. Dit in combinatie met de hoogte (4000 mtr) doet je hijgen als een paard. Vervolgens gaan we door naar level 3, deze is weer iets hoger zodat je op sommige plaatsen kan staan. Je weet dat mijnwerkers bestaan maar de omstandigheden zijn echt barbaars.

Na ongeveer 3 kwarier gaan we weer omhoog, nog niet echt makkelijk tegen een glijbaan opkruipen. Onderweg komen we op level 1 langs het mijnwerkers museum hier stoppen we kort en kijken even rond. Niet heel bijzonder. Buiten aangekomen is er nog 1 dynamiet staaf over, deze wordt klaargemaakt met lont ed en word dan op de berg tot ontploffing gebracht. Geweldig wat een explosie, je verwacht een knal maar als deze komt schrik je er nog van, je voelt het dreunen op je borst.

Na deze indrukwekkende ervaring gaan we terug naar de loods. Na 10 minuten te hebben gewacht op een sleutel hebben de gidsen er genoeg van. Hollanda (ik) com here! Er wordt uitgelegd dat ik de deur maar in moet trappen, ze wijzen waar en daar gaan we! Bam, toch nog lastig! Na keer of 5 trappen knalt het slot van het kozijn en de deur is open! Top! Binnen kleden we ons om en worden vervolgens in Potosi gedropt!

Douchen!! Goh wat ga je stinken van die mijnen zeg! na 2x douchen ruik je het nog steeds! Vervolgens doen we het rustig aan, beetje muziek luisteren en lezen. Relaxen, hierna eten we wat in de stad en zoeken ons nest weer op. Wat een dag!

About the author