Panajachel

Donderdag 28 januari
We worden vroeg wakker van het getoeter en het lawaai uit de straten van Chichicastenango. Waarschijnljk omdat de gehele bevolking bezig is om de marktkramen in te richten. Korte tijd later staan we dan ook maar op. We melden ons beneden in de algemene ruimte voor het ontbijt. Tot onze grote verassing is het ditmaal een lekker roerei. Dat hadden we nog niet gehad! Alleen jammer dat er geen geroosterde boterhammetjes bijzitten maar … 1 x raden, tortilla’s. Hoe logisch ook hier 😉 Korte tijd later lopen we het hotel uit de straat op. Wat een verschil met gisteravond! Waar gisteravond nog tuktuk-jes en auto rondreden is nu een volgestouwde straat met kraampjes. Van kleren tot tassen en van eten tot gereedschap. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het er krijgen. Wat je er gratis bij krijgt zijn alle kinderen en verkopers die zich aan je opdringen. Zeer irritant.

We lopen langzaam rond over de markt en kopen onderweg nog wat kleine spulletjes. Ondersteunen we mooi weer de lokale middenstand! Onderweg nemen we ook nog even een kijkje in de lokale kerk. Het idee is hetzelfde als in San Juan, Mexico. Ook hier vind je overal brandende kaarsen en biddende mensen. Toch was het de eerste keer indrukwekkender. Korte tijd later lopen we het hotel weer binnen om onze spullen op te pikken. We reizen vandaag verder naar Panajachel. (Je spreekt het uit als Panahasjel). Langzaam lopen we tussen de mensen door naar de kruising waar de bussen stoppen. Wat me op blijft vallen is dat sommige lokalen echt naar mij kijken of ik 3 meter ben. Toch grappig die blik in hun ogen! Op de kruising aangekomen roepen we een paar keer waar we heen willen en binnen een minuut ligt onze tas op het dak van de bus en proberen wij ons naar binnen te wurmen. Het is toch grappig dat op een bankje van de bus 3 mensen moeten zitten. In Nederland zou dat toch heel anders zijn. Een half uurtje later worden we gewenkt en staan we weer op de kruising bij de grote weg. Ook hier staat de volgende bus al weer klaar. Tassen weer op dak en verder… Een uurtje later komen we aan in Panajachel. Dit dorpje ligt aan een vulkanisch meer en je kan hier erg makkelijk de andere dorpjes aan het meer per boot verkennen. Na het eerste hostal te hebben overgeslagen nemen we een kamer bij Mario’s Rooms. Een perfecte locatie. Even naar het toilet en dan maar even het stadje verkennen, het blijkt een enorm gezellig stadje te zijn met veel erg leuke restaurantjes en kroegjes. Hier gaan we ons wel 2 nachtjes vermaken. het is inmiddels half 3 als we onze lunch nuttigen. Dus die gaat er wel in. Vervolgens lopen we even naar het meer, ook hier zijn  veel restaurantjes te vinden, echter is het hier wel iets minder gezellig. We kijken even waar we morgen de boot moeten nemen en lopen dan terug naar het hostal. Lekker op balkon zittend werken we de site bij en relaxen een beetje. Top! Rond zeven uur lopen we het dorpje weer in en kiezen een leuk restaurantje uit om te eten. Het blijkt een aziatische dame te zijn en aziatisch is wat er op de kaart staat. Dus het wordt saté! Daarna nog even de bar in. Er speelt een live bandje en de sfeer is perfect, we eindigen hier de avond met een Mojito!

Vrijdag 29 januari
Rond acht uur staan we op. Het is weer een prachtige dag! Dus korte broek aan en naar het ontbijtje. Een erg lekker broodje ei met koffie. Beter kan de dag niet beginnen. Tegen 10 uur lopen we naar de rand van het meer, vandaag pakken we de boot naar Santiago een klein dorpje aan de overkant van het meer. Na zo’n 30 minuten varen zijn we er. We lopen omhoog richting het centrum. Wat een chaos! Ook hier is het weer markt. Hutje mutje lopen we er doorheen. Hmm misschien was het toch niet zo’n leuk plaatsje. We gaan even in de schaduw op een stoepje zitten om in de LP te kijken, we zitten nog geen 2 minuten of er staan een tuktuk voor onze neus. De jongen wil ons een tourtje door de stad geven en naar een uitzichtpunt brengen. We weigeren maar hij houdt vol. Na even onderhandelen over de prijs zijn we het eens. We stappen in en toeren een beetje rond. Toch best leuk om zo een dorpje te zien. 2 Kilometer buiten het dorp stoppen we en nemen een kijkje over de stad. Beneden aan de rand van het meer staan zo’n 20 vrouwen de was te doen. Gelukkig gaat dat bij ons niet meer zo! Na 35 minuten dropt hij ons weer bij de haven. Net op tijd voor de boot. Iets sneller dan de heenweg staan we weer in Pana. We eten even wat bij een restaurantje en lopen dan langs de weg naar een ecologisch park net buiten de stad. Dit park was vroeger een koffieplantage die nu weer teruggegeven is aan de natuur. Ze hebben een wandelpad aangelegd van ongeveer een uur dus dat is goed te doen. Na korte tijd lopen staan we even te kijken en zien diverse apen van boomtop naar boomtop slinderen. Spidermonkeys zoals ze ze hier noemen. Geen idee wat de nederlandse naam is…. Onderweg komen we verder nog een soort wasberen tegen en diverse eekhoorns en vogels. Een erg leuk rondje. In het informatiecentrum lezen we nog wat over het ontstaan van het meer en lopen dan richting de vlindertuin. Het is prachtig aangelegd, veel bloemen en planten en van die bakjes waar ze suikerwater in doen om vlinders aan te trekken. volgens mij zijn ze alleen 1 ding vergeten…. vlinders! Geen vlinder te zien. Misschien dat het nog komt 🙂 Hierna lopen we terug naar het hotel en relaxen nog even. Vanavond nog even wat eten en morgen naar Antigua, onze volgende stop.

About the author