Sahara

Dinsdag 24 april. Veel te vroeg gaat de wekker. We zijn echt bekaf maar toch staan we op. Snel douchen en dan naar beneden voor het ontbijt. Het duurt even maar uiteindelijk komt het goed. Vandaag gaan we met een 3 daagse tour mee, deze tour gaat door het Atlas gebergte naar de Sahara woestijn. Niet veel later zitten we in een busjes met totaal 9 toeristen. 4 Personen uit Zuid Korea, 3 uit Mexico en natuurlijk de familie Hofmeijer 😉 Het is een aardig eindje rijden en we zullen daarom het grootste gedeelte van de dag in het busje doorbrengen. Onderweg stoppen we een aantal keren om een foto te maken en het uitzicht te bekijken. Tevens bezoeken we een Kasbah, dit zijn oude, dicht bij elkaar gepakte huisjes op een heuvel waar vroeger de berbers in leefden. Nu vind je er met name souvenirs stalletjes. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over het dorp en de vallei. We hebben een klein uurtje voor we verder gaan naar de lunchplek. Als we de vertraagde matige lunch hebben gehad gaan we verder naar het oosten en stoppen onderweg in de vallei van de rozen en een kloof met erg vreemde rotsen. Tegen half 7 zijn we bij het hotel, we checken in en nemen snel een douche voordat om 8 uur de maaltijd wordt geserveerd. Couscous met kip is het vanavond. Prima te eten met een sinasappeltje na. We praten nog wat na met een ander nederlands stel en gaan op tijd naar bed.

Woensdag 25 april. Om half 8 staan we beneden met onze bagage. Ontbijten en dan weer het busje in. Vandaag vervolgen we onze reis naar Merzouga aan de rand van de Sahara woenstijn. Ook vandaag stoppen we een aantal keren voor een uitzicht. Aan het einde van de ochtend stoppen we bij vlakbij een klein dorpje waar we worden opgevangen door een gids. Vanaf hier wandelen we over het land naar het dorpje toe. Ondertussen verteld hij over het verbouwen van couscous en het leven in Marokko. Bij het dorpje aangekomen kijken we bij een lokale familie hoe een vloerkleed wordt gemaakt. Tja, je weet dat het alleen maar is om iets te verkopen en aangezien we dit al voor de 100st keer zien is het niet heel erg interessant. Het kopje munt thee smaakt echter prima! Wel kopen we in het dorpje een sjaal of drie (traditioneel gemaakt en gekleurd..?) zodat we onszelf kunnen beschermen tegen de zon in de woestijn. Vanaf hier weer verder met het busje, in de Todra kloof mogen we eruit om een stukje te wandelen langs de rivier naar de oorsprong. Erg vreemd om te zien dat zo’n rivier zo klein ontstaat door opborrelend water. Terug in het busje is het alweer tijd om te lunchen, zo gezegd zo gedaan. Tijdens de lunch proberen we voor morgen een taxi / busje te regelen om ons naar Fes te brengen. Dit is handiger omdat de tour teruggaat naar Marrakech en we dan een dag later als nog met de trein naar Fes moeten reizen. Gelukkig is eea te regelen en kunnen we morgen met een taxi naar Fes. In één streep gaan we nu door naar Merzouga. Hier aangekomen zien we de kamelen al staan. We pakken onze spullen in een kleine rugtas omdat de rest niet meekan en springen dan op zo’n beest. Dit is echt letterlijk een schip van de woestijn. Wat een gehobbel zeg! Als iedereen zit kunnen we vertrekken. In een lange stoet gaan we door de sahara naar een Berber tentenkamp. Hobbel, schommel, schommel… Tjonge jonge! Drie kwartier verder stoppen we en kunnen we afstappen. Oei, dat voel je in de benen zeg! We slenteren een duin op om de laatste zonnestralen te bekijken voor we weer op ons schip springen. Gelukkig is het nog maar een half uur 😉 Het tentenkamp is aan de voet van een grote heuvel en veel meer dan een aantal tenten staan er niet. Als het donker wordt schuiven we aan voor de avondmaaltijd. Met z’n allen uit één grote schaal eten. Een Tajine met kip en rijst, Heerlijk! De gidsen spelen vervolgens nog wat muziek op traditionele trommels en bij dit geluid vallen we uiteindelijk ook in slaap.

Donderdag 26 april. 5 uur is het als we gewekt worden. Het begint al licht te worden dus we moeten snel zijn. Tas inpakken en weer op de kameel. Tjonge jonge, je voelt meteen weer hoe je gister hebt gezeten. Als iedereen zit kan de reis beginnen. Onderweg stoppen we kort om de zonsopkomst te bekijken. Het is echt prachtig zo over de duinen. Langzaam maar gestaag hobbelen we verder weer terug naar de bewoonde wereld. Ik moet eerlijk bekennen dat ik blij was dat de 1.5 uur erop zaten 😉 Terug bij de kamelenboerderij kunnen we ontbijten en dan staat het busje alweer klaar. Alle spullen erin en hup daar gaan we weer. Pakweg een half uur verder staan er 2 taxis te wachten om ons naar Fes te brengen. Heeft de chauffeur mooi geregeld! Tja en dan moeten er 6 mensen plus chauffeur in de taxi. 4 mensen achterin en 2 personen op de voorstoel. Geen probleem mister.. THis is normal in Morocco… Tja… De bagage wordt achterin gepropt en dan proppen wij onszelf in de taxi. Het past inderdaad maar om nu te zeggen dat het comfortabel is…. Ach het is maar zes uur?!? Gelukkig stoppen we onderweg nog een paar keer om de benen weer uit te vouwen. Rond 5 uur zijn we dan eindelijk in Fes. Het is even zoeken naar een hotel maar met een beetje onderhandelen is het geregeld. Heerlijk daarna onder de douche, de hele dag voel je dat sahara zand nog overal zitten. ‘s Avonds slenteren we de oude stad in en eten we in een lokaal restaurantje. Terug op onze super hotelkamer vallen we snel in slaap!

About the author