Shanghai

Zaterdag 2 april. Ja hoor precies zoals gepland rollen we het station van Shanghai binnen om half 8. Goed geregeld weer! Niet veel later zitten we in de metro op weg naar het centrum. Wat een top vervoer is de metro toch zeg… Zonder files, wel een beetje duwen, staan we een uur later bij het hostel. We gooien onze spullen in de dorm en dan naar het barretje om een ontbijtje te bestellen. Heerlijk zo’n omeletje en een kop koffie na een nachtje treinen! Langzaam komen we een beetje op gang… De rest van de ochtend blijven we hier hangen om te relaxen en de site te updaten. ‘s Middags lopen we de stad in. We gaan een kijkje nemen op de Bund. Deze boulevard van Shanghai langs de rivier is één van de bekendste plekken van de stad. Vanaf hier is ook de skyline prachtig te zien…. Als het helder is 😉 Helaas voor ons is het vandaag erg bewolkt en kunnen we de toppen van de wolkenkrabbers niet eens zien… Jammer. We lopen verder over de Bund naar het oude stads gedeelte. Hier zit een soort winkelcentrum van oude gebouwen. Alles is echt prachtig gerestaureerd maar het stikt er van de toeristen. Niet echt geweldig, zeker niet als je niets nodig hebt en dus ook niets wilt kopen. In een etalage van een restautantje zien we nog diverse koks in een razend tempo dumplings maken. Dat ging ons in Xi’an toch een stuk minder af… We maken even een foto en lopen dan naar de hoofdstraat (voetgangersgebied) van Shanghai. Wat mij altijd opvalt is dat tussen de dure merken je in overvloed de Mac, KFC, Pizzahut… enz tegenkomt. Alleen in deze straat zitten al 7 Macs, het moet niet gekker worden! In een zijstraatje zoeken wij een chinees restaurantje en gaan voor de dumplings, springrolls en de Noodles. Toch een stuk gezonder dan al dat fastfood! In het hostel sluiten we hierna de avond af met een bierje! Jaja… das ook niet erg gezond! Ik weet het…

Zondag 3 april. Vandaag nemen we het er even van. We slapen uit tot een uurtje of 10 en genieten dan van onze eigen ontbijtspullen. Naast het hostel hebben we even brood, pindakaas, een beker yoghurt en een sinasappelsapje gekocht. Met de aardbeien van de naastgelegen groentboer is dit een overheerlijk ontbijtje! Dit doen we omdat het ontbijt toch behoorlijk duur is… Voor een westers ontbijtje betaal je hier toch al gauw zo’n  4 euro per persoon. Voor nog geen kwart hiervan doen we het nu… Helaas is het vandaag niet echt prachtig weer en het miezert een klein beetje als we vertrekken richting het franse gedeelte van de stad, de French Consession. In dit gedeelte van de stad kun je nog veel europese bouwstijlen terugvinden. Als we de metro uitkomen is het gelukkig droog. Als we bij een gerestaureerd gedeelte van de wijk komen zijn ook hier de pandjes gevuld met dure winkels en westerse koffieketens. Ik denk dat Shanghai maar zijn eigen bezienswaardigheden gecreëerd heeft aangezien ze uit het verleden deze niet hebben. Toch een behoorlijk verschil met Beijing. De rest van de middag dwalen we een beetje door de stad en uiteindelijk pakken we de metro terug naar de hoofdstraat. Hier eten we op een foodcourt een overheerlijke curry!! In tegenstelling tot het ontbijt is een maaltijd stukken goedkoper. Voor deze maaltijd betalen we zo’n 54 Yuanmet z’n tweeën, dat is omgerekend 5.50 euro! Inmiddels is het donker geworden en als we op de Bund aankomen is de skyline echt prachtig! Alle torens aan de overkant van de rivier zijn verlicht in de mooiste kleuren! Dit is het financiële centrum van Shanghai. Een paar kodak momentjes verder drinken we een bakje koffie bij een tentje en Ester maakt meteen even gebruik van het internet om naar huis te bellen. Lang leve skype! Moe maar voldaan zoeken we hierna ons hostel weer op…

Maandag 4 april. Na ons eigen verzorgde ontbijtje gaan we richting het People’s park en het Renmin square. Het weer is echt vele malen beter dan de laatste 2 dagen. De lucht is blauw en de zon schijnt volop. Het enige wat iets hoger kan is de temperatuur van 14 graden. Maarja.. je kunt niet alles hebben. Op de drukke pleinen kijken we een beetje rond en genieten van de zon. Op een muurtje uit de wind is het echt heerlijk! Dan terug naar de Bund. Het uitzicht is nu vele malen beter dan 2 dagen geleden! Het kan echter niet tippen aan de skyline van ‘s avonds die vele malen beter is. Met de Bund sightseeing tunnel, een veels te duur glazen metrostel met een verlichte tunnelbuis, gaan we naar de overkant van de Yangtse rivier. In het financiële centrum van Shanghai staan de grootste en hoogste torens van de stad. Op een muurtje aan de waterkant nuttigen we onze lunch, gevulde cakejes… Dan lopen we naar de Oriental Pearl TV tower. Het meest afzichtige gebouw van de stad 😉 Toch maken we hier wat mooie foto’s! Dan naar het Shanghai World financial centre. Deze enorme toren heeft ook een observatie deck, we kopen een kaartje en gaan dan supersnel (8 meter per seconde) naar de 100ste verdieping. In het schemer komen we boven en zien we de stad langzaam donker worden. Overal in de stad zie je dan de verlichting van de gebouwen aangaan. Echt een geweldig uitzicht, en dat 474 meter boven de grond!!! Als we weer beneden staan en omhoog kijken verbazen we ons toch weer over de enorme hoogte… Helaas bij gebrek aan een chinees restaurantje nuttigen we onze steak op een broodje bij ome Mac… Met de metro, die echt veel goedkoper is, gaan we weer terug naar de Bund en voor we het weten is de dag al weer om.

Dinsdag 5 april. Vandaag slapen we weer uit omdat we eigenlijk niet zoveel meer te doen hebben. We hebben 2 dagen geleden de treinkaartjes al geboekt voor vanmiddag rond vijf uur. Een beetje doelloos lopen we de stad in en op het Renmin square genieten we even van een ijsje in de zon. Hierna wandelen we op ons gemakje terug naar het hostel om onze bagage op te halen en de metro naar het station te pakken. Rond half vier zijn we op het station en eten we nog even een verlate lunch. We hebben in een supermarkt alweer wat noodles gekocht zodat we in de trein ook iets te eten hebben vanavond. We hebben besloten om deze treinreis (20 uur) een soft sleeper te boeken. Dit betekend dat je maar met 4 personen ipv 6 in een coupe zit. Toch behoorlijk prettiger aangezien je nu lekker met z’n tweeën op het onderste bed kan hangen. In de trein lezen we wat en doen nog even een spelletje. Morgen rond de klok van twaalf uur zijn we als het goed is in Guilin!

PS. Kijk even op de Contict Picture Challenge verkiezing http://www.contict.nl/picturechallenge en stem even op mijn foto… Misschien winnen we dan de iPad!!! Alvast bedankt!!

About the author