The Great Wall

Dinsdag 22 maart:
Om 05.30 uur gaat de wekker en om 6.00 uur staat de buschauffeur voor de deur. Vandaag staat de Great Wall, ofwel De Chinese Muur, op de planning.
Het duurt een uur voor we iedereen verzameld hebben en dan nog twee uur tot Jinghalin. Maar het is de moeite waard hoor. We worden losgelaten en onze voettocht over de Muur kan beginnen. Wauwww….
Het uitzicht is echt super! Het maakt niet uit of je links of rechts kijkt. Overal bergen en valleien waar de Muur zich een weg doorheen heeft gebaand. Wat ik al zei; Wauwww….
We lopen zo’n 3,5 km weg en weten niet waar we een foto moeten overslaan. Voor de terugweg geldt hetzelfde. Je hebt het al gezien maar het blijft prachtig. En het idee hè, je loopt in China over de Great Wall. En Great it is!!
We vragen ons af of de Muur ooit ook echt van pas is gekomen of dat het voornamelijk een werkverschaffingsproject is geweest voor het overschot aan Chinesen?!? In het hostel, waar we (dankzij de metro) om 17.00 uur terug zijn, zoeken we op Wikepedia. Gelukkig, de Muur is ooit bedacht en gebruikt als verdedigingswerk tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren, Mongolen en de Mantsjoes. Maar het heeft ook een hoop werkgelegenheid opgeleverd hoor. Meer dan een half miljoen mensen hebben aan de muur gewerkt (men beweert zelfs dat voor elke meter een man is gestorven) en meer dan een miljoen mensen bewaakten de muur. Ik bedoel maar…
Tevreden nemen we, onder het genot van een biertje, de dag door. En uit luiïgheid bestellen we ook maar meteen wat te eten. Gemak dient de mens.
Slaap lekker!

About the author