Bolaven Plateau

Zondag 29 mei. Als we ontbeten hebben en onze tas pakken om richting Pakse te gaan begint het enorm hard te regenen. Tjonge jonge… Hmm das niet zo handig. In de stromende regen rennen we naar de receptie. Hier komt om half 12 een bootje om ons terug te brengen naar het vast land. Tussen alle bootjes met dak zien we er ook 1 verschijnen zonder dakje… Ai… dat gaat een natte boel worden. We worden verzocht om nog even te wachten, heel vervelend zeg ๐Ÿ˜‰ Alsof het zo gepland was wordt het zowaar 5 minuten later droog. Het water wordt uit de boot geschept en 15 minuten later staan we droog en wel aan de oever. Na even gewacht te hebben kunnen we de bus in. Het is vanaf hier nog zo’n 3 uur naar Pakse. Gelukkig verloopt de reis soepeltjes en zijn we er halverwege de middag, we delen een tuktuk met een medereiziger die naar hetzelfde guesthouse wil. Als we onze spullen in de kamer hebben liggen lopen we even de stad in. Nou ja… stad kun je het haast niet noemen. Het lijkt wel uitgestorven, gelukkig zijn er nog wel wat restaurants open. Als we zitten te eten komen ineens de nederlanders die we in Banlung hebben ontmoet aangelopen. Ze schuiven aan en we eten samen iets. Later als we terug zijn in het hostel proberen we de 1 daagse toer naar het Bolaven plateau te boeken echter zit deze vol… hmm wat nu? Na lang wikken en wegen besluiten we zelf naar Paksong te reizen en vanaf daar zelf een beetje het plateau te verkennen. Als we in bed liggen hebben we allebei een beetje een teleurgesteld gevoel…

Maandag 30 mei. Redelijk op tijd staan we vandaag op, we ontbijten in het hostel en pakken dan onze spullen bij elkaar. Voor het hostel pakken we een tuktuk naar het zuid busstation. Vanaf hier vertrekt de bus naar Paksong. Als we ons kaartje kopen blijkt dat we nog anderhalf uur moeten wachten… Het is niet anders, we kijken een beetje om ons heen en wachten… Een kwartier voor de bus vertrekt gaan we maar de bus in, inmiddels zit deze aardig vol en we willen toch echt mee. Grappig is dat ze hier de bus ook meteen als vrachtwagen gebruiken, het hele middenpad van de bus ligt vol met zakken rijst. Achterin op de laatste rij is nog een plekje vrij, we wurmen onszelf tussen de dozen en tassen die er liggen. Als we de vertrektijd van de bus inmiddels ruim zijn gepasseerd blijven er maar mensen in en uit de bus lopen. We beginnen ons zo langzamerhand af te vragen of we nog wel gaan vandaag, maar zowaar komt er na een halfuur beweging in… We rijden het busstation af en stoppen zo’n beetje bij het eerste de beste winkeltje want hier moet natuurlijk de helft van de bus nog iets kopen ;-( Een halve kilometer verder verkopen ze meloen en nog iets verder is het wel weer iets anders wat bijna de hele bus wil hebben…. Oh ja… Natuurlijk is er ook nog even een plaspauze. Mensen….!! We hebben net 1.5 uur op het busstation staan wachten…. best frustrerend zeg.. Uiteindelijk komen we toch in Paksong aan, in de stromende regen lopen we bij Coffee naar binnen. Dit is een koffietentje van een nederlander en hij verzorgt ook koffietoers en kan veel informatie geven over de omgeving, volgens de lonely planet. Mooi, die moeten we dus hebben! We worden welkom geheten met een kop koffie maar al snel wordt duidelijk dat meneer koffie vandaag en morgen geen tours meer geeft omdat hij de stad uit is. We proberen nog wat informatie uit hem te krijgen maar veel komt er niet uit. Tja, daar sta je dan in de stromende regen in een gehucht waar niets te beleven is… wat nu? Na een kort wik en weeg moment houden we de eerste de beste bus aan die terug gaat naar Pakse, en dan natuurlijk weer met de tuktuk naar ons hotel van afgelopen nacht. Gelukkig hebben ze nog een kamer dus dat scheelt. Als we vragen of we morgen met de tour mee kunnen blijkt dat zich nog niemand heeft aangemeld en ze hebben een minimum van 4 nodig. Ach dat kan er ook nog wel bij ๐Ÿ˜‰ We vinden nog 1 slachtoffer maarja dat maakt nog geen 4. Daarom lopen we met z’n drieรซn het stadje in om bij een ander tourbureau te kijken. Bij de eerste de beste is het raak, zelfde toer minder geld, wat wil je nog meer. ‘s Avonds bij het eten kunnen we er nog wel om lachen, wat een dag!

Dinsdag 31 mei. Als we om 8 uur het hotel uitlopen komt het busje er al aan rijden. Prima op tijd! Bij het instappen blijkt er al 1 persoon in te zitten, dat maakt dus dat we vandaag met 4 personen zijn, een mooi aantal. Als eerste gaan we op weg naar een thee plantage, hier hebben we tijd om even rond te lopen en natuurlijk een bakje thee te drinken. uiteraard kunnen we hier de thee kopen maar daar bedanken we vriendelijk voor, je denkt toch niet dat ik nog een maand met een kilo thee ga lopen sjouwen? ๐Ÿ˜‰ Hierna op naar de eerste waterval, de Tad Fan, deze is 150 meter hoog. Prachtig om te zien alleen wel van erg veraf. We maken wat foto’s en dan weer terug het busje in, op naar de volgende waterval. Sorry de naam ervan ben ik even vergeten ๐Ÿ˜‰ Hier kunnen we het eerst van boven bekijken en dan naar de onderkant van de waterval. Echt een prachtig gezicht! Bij 1 van de restaurantjes bij de parkeerplaats drinken we met z’n vieren wat en dan weer het busje in. Volgende stop is een traditioneel dorpje, hier leven gezinnen met wel 70 personen in 1 huis! Onbegrijpelijk. De gids geeft een goede uitleg en leid ons rond door het dorpje. Het typerende van dit dorp is dat alle mensen al een kist onder hun huis hebben staan waar ze na hun dood in begraven worden, hoe vreemd is dit? Kijk je je hele leven naar een doos waar je in komt te liggen… Tja, traditioneel hรฉ? Toch maken we hier wel wat leuke foto’s van het dorp en de spelende kinderen. Dan op naar de volgende waterval, hier genieten we eerst van een lunch op de veranda van het restaurant, uitkijkend op de waterval! Echt super! Als de borden leeg zijn hebben we even tijd om zelf rond te wandelen. We horen dat hier vaak aan het einde van de dag de olifanten waar je op kunt rijden komen badderen, helaas is er nu geen te bekennen. Dan is het al weer tijd om terug te gaan, onderweg stoppen we nog even bij een klein dorpje waar ze kleden aan het weven zijn. Tuurlijk kun je hier ook weer iets kopen maar we bedanken er hartelijk voor! Tegen 5 uur worden we weer bij ons hotel afgezet. We gaan snel even iets eten en daarna nemen we een douche. Om 7 uur worden we door de eigenaar van het hotel naar de nachtbus gebracht. Vanacht reizen we weer verder naar het noorden, Vientiane! De bus ziet er zoals verwacht super comfortabel uit….. tja voor een bus in ieder geval. Het zal weer een lange rit worden.

About the author