Hans!

Onze drie daagse tour met Hans, August en de chauffeur begint. Hans is een erg leuke (vind ie zelf ook) redelijk goed nederlands sprekende Indo (leuk accent). Om 10.00 uur staan we gereed. Gelukkig hebben ze er twee andere dutch travelers (Eric en Sabrina) bij gevonden die we oppikken bij de Botanic Garden. Beetje bizar wel, om op Independence Day (verlost van Nederland) gaan drie Indo’s op reis met 4 nederlanders,
We beginnen bij de Wajang poppenmakerij. Poppen gemaakt uit hout waarbij ze twee karakters aanhouden, good and bad. Hiermee verzorgen ze optredens als Jan Klazen en Katrijn.

Alleen dan volgens het verhaal van Romeo en Julliet maar wel met een happy end. Voor een goede prijs kunnen we ze uiteraard kopen, we kijken elkaar een keer aan denken hetzelfde… zo mooi zijn ze nou ook weer niet, knap gemaakt maar mooi, nee!
We stappen weer in het busje en verlaten Bogor. Via precies busje breede weggetjes trekken we het binnenland in. De Frans Alpen zijn er nix bij, wat een steile hellingen zeg. Niet normaal. Maar we hebben een goede chauffeur en bijna 3 uur later staan we bij een adembenemend mooie bamboehut met een uitzicht… Super!! Hier krijgen we lunch, al net zo adembenemend. Alsof we de laatse 5 dagen nix gehad hebben. Vervolgens lopend naar de waterval. Een glibberend en klauterend uurtje later zijn we er. En het was de moeite waard. Een stuk sneller zijn we terug bij de bamboehut. Beetje relaxen, kletsen, gebakken banaantjes eten en douchen. Dan het avondeten. Ik heb iets teveel over de lunch gezegt. Het avondeten is pas echt adembenemend en lekker. Gekookt door de locals uit het dorp. Heb je ooit zo lekker, denk het niet… Gelukkig gaat alles wat over is naar de dorpbewoners zelf. En ik kan je verzekeren het halve dorp heeft er nog genoeg aan. Hans, Augus en chauffeur (sorry ben zijn naam kwijt) liggen om half negen al op bed. Wij vermaken ons nog met een biertje en een kaartspel.

Slapen in een echte bamboehut, opstaan en ontbijten. Het houdt niet op. Sandwich met ei, vers fruit, gebakken banaantjes… Heerlijk! We verlaten het binnenland en rijden terug naar Bogor om een Gong fabriek te bekijken. Eén gong duurt meer dan anderhalve week om te maken, pure mankracht. Zij liever dan ik. Via de Puncak Pas, een bijzonder mooie pas (die een beetje tegenvalt) rijden we naar Garut. Onderweg stoppen we een aantal keren om een wandeling door de theeplantages te maken en kokosmelk te drinken. Aangekomen in Garut slapen we in een hotel dat badwater van de nabij gelegen hot springs tapt. Zo’n ruime 40 graden! Na het eten, Martabak van de straat (alweer overheerlijk) en een biertje duiken we het bad in. Nou ja, duiken. Eerst de grote teen maar eens, en als die niet verbrand de volgende teen erbij. Na de eerste 10 minuten staan we tot onze knieen in het warme bad. Zo dat is wel even wennen na alle koude douchen tot nu toe. We houden het uiteindelijk een kwartier vol en gaan er dan roodgloeiend weer uit. Afkoelen buiten en dan naar bed.

Om 04.00 uur gaat de wekker. Opstaan! Sunrise bij de vulkaan. Echt supermooi en koud. Nu verlang je toch naar dat bad hè. We rijden door naar de vulkaan Panpandayan (of zoiets). De meest actieve vulkaar van Java met gele zwavelkristallen en rokende pluimen. En een stank!! Maar mooi, nog nooit zo’n bizar mooi landschap gezien. Geweldig. We wandelen zo’n uurtje door de krater en voelen de warmte onder onze voeten. Dan terug voor ontbijt, onderaan de voet van de vulkaan. Vers fruit met boterhammetjes kaas. Kan niet op tegen het ontbijt van gisteren maar de plek maakt veel goed.
We rijden verder richting Pangangdaran in het zuiden van Java, aan de kust. Onderweg stoppen we nog voor wandelingen door de rijstvelden en een bamboebrug. Prachtige vergezichten over de rijstvelden en de mensen die aan het werk zijn. Als laatste bezoeken we een traditioneel Sulawesi dorpje. De laatste in Java. Daarna droppen we Eric en Sabrina op het station in een stadje waar zij de trein naar Yogjakarta pakken. Ons brengen ze verder Pangangdaran. Hans raadt ons nog een mooi hostel aan met zwembad voor 100.000 roepia, dat is maar liefs 8 euro. Vooruit dan maar.

Heb je zelf plannen om naar Indonesië te gaan neem dan hier contact op met Hans. Hij kan je overal mee helpen.

About the author