Iguazu Brazilië

Vrijdag 4 September
Om 8:30u staat de taxi voor de deur, klaar om te gaan. Mooi. Vandaag gaan we de Iguazu falls bekijken vanaf Brazilie maar eerst gaan we een bezoekje brengen aan de op 1 na grootste stuwdam ter wereld. Itaipu.

Na 10 minuten in de auto checken we uit bij de argentijnse douane en rijden door naar de braziliaanse douane. Hier is een stempel echter niet nodig omdat we een bezoek van een dag brengen. Na een klein half uurtje rijden komen we bij het bezoekerscentrum van de dam aan. We zijn net op tijd om met de technische tour mee te gaan. Top! We worden in een bus gestopt en worden naar de dam gereden. Ondertussen wat wetenswaardigheden. Deze dam staat precies op de grens tussen Paraguay en Brazilie. Beide landen zijn dus 50% eigenaar van de dam. Er zijn 20 turbines die stroom opwekken. 10 voor Paraguay en je raad het al de andere 10 voor … Deze dam voorziet 93% van Paraguay van stroom en 25% van Brazilie. Het grappige is dan weer dat voor de 93% stroom maar 7% van de turbines van Paraguay nodig is, de rest verkopen ze weer door aan brazilie, slim!

Na een aantal foto´s van een aantal uitzichtspunten verder gaan we de dam in. We zien de controle kamer en de gallerij van turbines. Grappig is dat midden in de controle kamer de grens tussen beide landen loopt! Beide landen zijn dan ook om de 6 uur hoofd verantwoordelijke van de energiecentrale. Hierna kijken we nog naar een draaiende turbine. Indrukwekkend!! Daarna weer terug naar het bezoekerscentrum waar we de film nog even bekijken. Een erg indrukwekkend bezoek!

De chauffeur staat al weer klaar, dus we gaan op weg naar de lunch. We stoppen ergens langs de weg en lopen een gebouw naar binnen. Ik had geen benul dat hier een restaurant kon zijn maar dus toch! Het meest uitgebreide koud en warm buffet dat ik ooit heb gezien staat op ons te wachten. Wat lekker zeg! Met ons buikje vol vervolgen we onze reis, op naar de watervallen!

Na 15 minuten komen we bij het nationale park. We kopen een kaartje en gaan verder met de bus naar het loop circuit van de watervallen. Wauw! wat een gezicht zeg. De grootste waterval die ik ooit heb gezien! We maken wat foto´s en lopen dan maar eens door. Eigenlijk lopen we constant langs de watervallen en komen we steeds dichterbij de grootste van het geheel. De garganta del Diablo, ja zo noemen ze bijna alles, de grootste ronding van de waterval. Ondertussen hebben we onze regenjassen al aan getrokken en dat bleek geen onnodige maatregel. Wat een spray komt er vanaf. Na enorm snel tussen de nevel door wat foto´s te maken gaan we weer verder. Met de lift omhoog naar een uitzichtpunt. Het laatste stukje wat we vandaag gaan zien. Je hoort het water met een geweldige vaart naar onderen vallen, prachtig! Na nog diverse foto´s te hebben geschoten lopen we weer terug naar de bus, nog diverse malen achterom kijkend. Wat een ervaring!

Bij het bezoekerscentrum stappen we weer in de taxi, terug naar Argentinie! Hier checken we weer in en worden bij ons hostal gedropt.

Morgen nog de Argentijnse kant van de watervallen, kan niet wachten!!

About the author