Mekong Delta

Zondag 15 mei. Als we opstaan en ons ontbijt op hebben lopen we naar het tourbureau waar we de Mekong delta hebben geboekt. Daar aangekomen moeten we ons melden en worden er bagagelabels aan onze tassen gemaakt… Ik dacht dat we met de bus gingen 😉 Gelukkig is dat ook zo! Mooi op tijd vertrekt de bus, op naar de Mekong! Onderweg wordt er nog een keer gestopt voor een sanitaire stop maar tegen 10 uur komen we in een plaatsje aan en daar ligt een boot te wachten. We varen direct vanaf de erg brede mekong rivier de smalle stroompjes in en het duurt dan ook niet lang en we zien de dichte jungle langs komen. Prachtig! Als we bij een klein dorpje stoppen, lees bamboehutten, is het tijd voor de lunch. De lokale specialiteit is Panga vis dus dit staat ook op het menu. De vis wordt erg speciaal opgedient, de vis staat in een houten standaard recht op en ligt niet zoals bij ons op een bord. Stukjes van de vis worden samen met groente en mihoen in een rijstpapier gedraaid en zo ontstaat een soort loempia. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat het overheerlijk is. Dan stappen we in een nog kleiner roeibootje, natuurlijk met de kenmerkende strohoed die de vietnamezen dragen. Niet veel verder stoppen we bij weer een aantal bamboehutten, dit is de kokos snoepfabriek. Ach fabriek zal ik het maar niet noemen 😉 Hier wordt op traditionele wijze, en met de hand, kokos snoep gemaakt. Eerst wordt er van de kokos een soort pasta gekookt, als deze dan stroperig is wordt het in repen gesneden en worden er kleine vierkante blokjes van gemaakt. Deze worden door de bewoonsters met de hand 1 voor 1 in een papiertje gevouwen. Het snoep smaakt overheerlijk en natuurlijk kunnen we er ook de snoepjes kopen…. wie had dat nou verwacht 😉 Met 2 pakjes in onze tas stappen we weer op de boot die ons weer naar de bus brengt. Vanaf hier gaan we naar Can Tho waar we de eerste nacht slapen. ‘s Avonds lopen we naar de rivier en eten we wat in een gezellig restaurantje luisterend naar radio 1, Ajax – Twente. Helaas voor ons pakt het niet zo goed uit, maarja… Teleurgesteld zoeken we ons bed op.

Maandag 16 mei. We worden al op tijd weer aan het ontbijt verwacht dan weer de bus in. Op naar de drijvende markt, deze markt is de grootste van de mekong. Vanuit de bus stappen we weer op een bootje en na 5 minuten zijn we op de markt aangekomen. Ik moet zeggen als dit de grootste is vind ik het echt een flop. Ik denk dat het zo’n 30 boten zijn en er zijn er al 15 die meloenen verkopen. We varen een beetje de markt over maar het kan me niet echt opwinden. Als we de markt verlaten gaan we door een smaller riviertje naar een fruit teler, hier kunnen we diverse soorten tropisch fruit proeven. Overheerlijk! Ook kunnen we even een rondje door de mango boomgaard lopen en zien we allerlei fruit aan bomen hangen die ik niet herken. Vanaf hier gaan we verder naar een honing boer. Hier wordt ons, onder het genot van prachtig lokaal muziek gejengel, verteld dat de lokale mensen hier elke dag thee met honing drinken en dat gaan wij nu ook proberen… Gatverdamme wat een zoete troep, geef mij maar zwarte koffie! 😉 Met de boot varen we dan weer terug naar Can Tho om daar te lunchen, na de lunch gaan we naar Vinh Long. Hier bezoeken we de normale markt. Niet echt heel bijzonder. De rest van onze groep heeft de 2 daagse trip geboekt dus wij moeten hier van bus wisselen. Net als we onze bagage onder een afdak hebben staan breekt echt de hemel open… Wat een water komt er naar beneden zeg. Met een kleine paraplu zoeken we de volgende bus op, meer nat dan droog stappen we uiteindelijk de bus in. Vanaf hier gaan we met de bus naar Chau Doc, dit plaatsje ligt dicht bij de grens met Cambodja dus we gaan de goede kant op. ‘s Avonds in een restaurant concluderen we dat de Mekong delta tot nu toe toch wel teleurstellend is.

Dinsdag 17 mei. Vroeger dan gister moeten we alweer op staan, goed 7 uur staan we in de haven en stappen we op een bootje om een lokale fishfarm te bezoeken. Deze drijvende woning is aan de onderzijde helmaal een soort kooi waar alle vissen in zwemmen. Als de gids wat voer in het water gooit spartelen de vissen werkelijk alle kanten op! Vervolgens bezoeken we een dorpje waar een lokale islamitische bevolking woont. Ze wonen allemaal in huizen op palen want elk jaar overstroomt het dorp in het regenseizoen. Natuurlijk moeten we ook even de lokale klederdracht proberen, het is echt heel goedkoop. Wil je echt niets kopen? Dat wimpelen we maar af, iets verderop heb je al meteen de bedelende engels spreken kinderen om je heen. Het is duidelijk een dorpje waar te veel toeristen komen. Terug op de boot deelt onze gids de visum formulieren voor Cambodja uit en hebben we tijd om dit in te vullen. Als we om 12 uur bij de Vietnameze grens aankomen hebben wij mooi tijd om even wat te lunchen terwijl de gids de visa regelt. Top toch! In een ander bootje worden we dan bij de Cambodjaanse grens afgezet, hier worden de visums gecontroleerd en natuurlijk is alles in orde. Gelukkig is het hierna nog maar een uurtje naar Phnom Penh en goed 3 uur staan we bij het hostel dat we uitgezocht hadden. Het zwembad ziet er verleidelijk uit en niet veel later nemen we een frisse duik. Heerlijk! We wisten al dat Michiel (ja, nog steeds die uit Rusland) hier ook is en als hij binnen komt lopen begroeten we elkaar hartelijk. Je raad het al, onder het genot van een biertje worden weer de verhalen uitgewisseld. Samen eten we ‘s avonds even wat, super gezellig! Vanaf morgen kunnen onze avonturen in Cambodja beginnen!

About the author