Rio Dulce

Woensdag 3 februari
Na een nacht heerlijk te hebben geslapen staan we rond 8 uur op. Het was gisteravond even een heisa om de klamboe goed om het bed heen te krijgen maar als het dan eenmaal zit functioneerd het ook. Eerst maar eens even douchen. Aangezien we in de jungle zitten wordt het een snelle en koude douche. Heerlijk, ach je wordt er in ieder geval goed wakker van.

In het restaurant van de lodge bestellen we een ontbijtje en regelen meteen even een tour naar Livingston. Het is een tochtje met de boot, onderweg zie je wat leuke dingen en in de middag heb je de tijd om Livingstone te bekijken. Nog voor ons ontbijtje voor ons staat komt het bootje van de tour al aanvaren. Hmm… Maar volgens de eigenaar van de lodge moeten we ons niet druk maken want ons ontbijtje komt eraan. Hij bied de chauffeur of kapitein een kop koffie aan en hij ploft vervolgens neer aan de bar.

Met een klein halfuurtje vertraging vertrekken we dan. Eerst even naar het dorpje Rio Dulce om wat meer toeristen op te pikken en dan gaan we. Eerst varen een stukje het meer op om vanaf het water een foto te maken van El Castillo  de San Felippe. Vink… ook weer gehad. Nu op weg naar Livingstone! Nog geen 3 minuten verder wordt ons bootje aangesproken door de waterpolitie. Waar zijn de zwemvesten? Het blijkt dat we deze niet hebben. Dus maar even terug naar het dorpje om deze op te halen. Daar aangekomen wordt er een zak met reddingsvesten voorin gegooit, zo, ook weer opgelost. Dan gaan we verder. Onderweg naar Livingstone zien we veel flora en fauna. Het is een prachtige tocht. Ook stoppen we onderweg bij heet water bronnen langs de rivier. Ester bungelt even met haar voeten in het water en Heet water blijkt het te zijn. Korte tijd later gaan we verder. Rond de klok van 12 uur zijn we er en hier hebben we ongeveer 2 en een half uur om een beetje rond te struinen. Aangezien Livingstone aan de zee ligt lopen we even naar de zee om te kijken. Strand blijkt er direct langs het dorpje niet te zijn. Dan maar even wat eten. In het dorpje puilt het uit van de toeristen dus de restaurantjes zitten gezellig vol. We schuiven ergens tussen en korte tijd later hebben we de maaltijd achter de kiezen en slenteren we nog even door het dorpje.

Halverwege spreekt een rasta man ons aan. Livingstone lijkt een beetje het Jamaica van Guatemala en er zijn hier dus erg veel rasta mensen te vinden. Hij vraagt ons waar we vandaan komen. Nadat hij weet dat we Nederlanders zijn begint hij te vertellen dat hij ook met zijn band ooit in Nederland is geweest. Nijmegen, Rotterdam en Utrecht blijkt hij te kennen. Hij nodigt ons uit mee te lopen naar de zwarte buurt van Livingstone. Hij laat onderweg nog even het oefenkroegje van de band zien en dan lopen we verder naar zijn huis. Tijdens het lopen ernaar toe begroet ierdereen elkaar op een zelfde soort wijze…. Hé man,  Everything oké? Jaaa man…. Leuk om eens te horen. We lopen zomaar wat huizen binnen en worden aan diverse mensen voorgesteld. Typisch hoe vriendelijk alles is! Als laatste laat hij nog even de kroeg zien waar vanavond opgetreden gaat worden. Bob Marley klanken schetteren al over straat dus missen kunnen we deze kroeg niet. Nu is alles nog leeg maar we kunnen ons inbeelden hoe gezellig het hier vanavond zal zijn. Dan kijken we even uit over zee en ik vraag hem waarvoor er een beeld midden in de zee staat voor de kust. Antwoorden doet hij niet maar hij verteld wel dat hij het een enorm lelijk beeld vindt, Hoe kunnen ze nou een wit beeld in de zee zetten? Een belediging voor de zwarte gemeenschap. We lachen er hartelijk om. Daarna trekken we even een sprintje naar de boot want we zijn al aan de late kant. Zo’n anderhalf uur later zijn we weer bij onze lodge. Hier drinken we even wat en douchen even. Daarna heerlijk met een boekje ontspannen aan de waterkant. Top! ‘s Avond genieten we nog van de huisgemaakte spaghetti en uiteraard een biertje! Wat een top locatie! Morgen gaan we (helaas) weer verder, Tikal wordt de volgende bestemming!

About the author