Londen 2008

Woensdagavond kwam ik thuis van mijn werk en lag er een cadeautje voor me klaar naast mijn bord. Ester staat in de keuken te koken en ik vraag haar hoezo dit dan. Kijk maar zegt ze! Blijkt dat ze achter mijn rug een weekendje Londen heeft geboekt. Super toch! Ze heeft zelf mijn manager gebeld om een vrije dag te vragen. Dit alles omdat we zaterdag 21 juni 10 jaar verkering hebben. Super lang alweer, de tijd vliegt voorbij.

Donderdagochtend maar eens optijd de wekker gezet en deze gaat om 5.00u. Rond kwart voor zes zitten we in de auto onderweg naar Eindhoven. We vliegen om 9 uur. Na een kleine 3 kwartier vliegen landen we op Londen Stansted. Vanaf hier nog 3 kwartier met de trein en dan staan we in hartje Londen. Gelukkig hadden we woensdagavond via internet online kaartjes gekocht voor de trein dus dat scheelde weer veel tijd. De trein stopt op station Liverpool Street en vanaf hier kun je eigenlijk alle kanten op omdat hier ook een metrostation is. We besluiten eerst om maar eens te kijken bij de metrokassa en al snel word duidelijk dat het makkelijk is om een 3 dagen kaart te kopen voor zone 1+2. Dit dus maar gedaan en toen maar eens op de kaart gezocht welk metro station dicht bij ons hotel zit. Dit blijkt Bayswater te zijn.

Na een aantal keren te hebben overgestapt zijn we bij het juiste metro station uitgestapt en al vrij snel hebben we het hotel gevonden. Helaas zijn we iets te vroeg en kunnen we nog niet in de kamer. We besluiten om alvast in te checken en laten de bagage achter. Zo dat ze we vanavond wel weer! Dan eerst maar eens de stad in. Eerst even iets drinken in een kroegje en een plan maken hoe de komende dagen eruit gaan zien. Nadat dit gedaan is gaan we op weg naar metro station Bond Street. Rustig lopen we richting Piccadilly Circus. Dit is een druk pleintje en het centrum van Londen wat bekend is van de grote videoschermen en neonreclames. Wat een drukte is het hier zeg. Bussen, taxis en een hele zooi auto’s, tevens stikt het er van de toeristen. We eten hier even zittend op een stoeprand een broodje en lopen dan een stukje door de winkelstraten en gaan we op weg richting de wijk Mayfair. Hier hebben we door een aantal gallerijen gewandeld en de stad een beetje bekeken. In Mayfair ligt oook Shepards Market waar veel kroegjes en restaurantjes zitten. Het is nog erg vroeg op de middag dus veel te beleven is hier nog niet. Dan maar rustig terugwandelen richting Green Park. In dit park staan ook diverse ligstoelen, gelukkig had ik vooraf gelezen dat dit niet gratis was dus we besluiten om maar lekker in het gras te gaan zitten. Andere toeristen die wel in de stoelen gaan zitten krijgen niet lang daarna een verkoper naast zich staan om even de huur van de stoel te betalen. We lachen hier hartelijk om. Na bij een koffiekeet wat koffie en thee te hebben gekochten zitten we toch een klein uurtje lekker in het park van de zon te genieten. Buckingham Palace ligt aan de ander kant van dit park en ‘s middags lopen we nog even daarheen om wat foto’s te maken. Het wisselen van de wacht is altijd ‘s ochtend om 11:30u dus er is nu niet veel te beleven. We gaan dan nog even terug naar Piccadily’s en bekijken nog een beetje de drukte en chaos. Eventjes een beetje Londen opsnuiven en de chaos die er dagelijks heerst. Hierna gan we maar eens richting het hotel, de kamer is inmiddels gereed en we  frissen onszelf een beetje op en lopen dan de straat op opzoek naar iets te eten. In de buurt van het metrostation zitten zal van eetgelegenheden en we eten bij de wok. Lekker en zeker niet duur. Daarna op de hotelkamer nog een biertje gedronken en op tijd gaan slapen.

Vrijdag staan we bijtijds op en genieten van het ontbijt in het hotel. Dan maar weer eens de stad in. Op weg naar Buckingham Palace. Hier aangekomen is het een behoorlijke drukte. We vinden nog een gaatje bij het hek en wachten op het wisselen van de wacht. Dan horen we een toerist zeggen dat er vandaag geen wisseling van de wacht is. We gaan het maar even navragen bij 1 van de bobby’s. Helaas, het klopt. Voor niets een uur staan wachten. Dan maar richting Trafalgar square. Dit is ook een bekend plein in Londen. Hier staat het standbeeld van Nelson en die heeft iets met de stad te maken. Wat precies weet ik niet meer. Vanaf hier lopen we door het politieke deel van Londen. Hier staan alle gebouwen die met de politieke historie van Groot Brittanië te maken hebben. Iets verder op komen we bij het Houses of Parliament hier zetelt het britse parlement. Op de hoek van dit prominente gebouw staat de Big Ben. Hier schieten we even wat foto’s en lopen dan door richting Westminster Abbey. Wat een grote kerk is dit, echter de entree is net zo groot. De entree bedragen liegen er niet om maarliefst twaalf pond moeten we pp betalen. Dit vinden we allebei te veel van het goede voor het bekijken van een kerk. We gaan even in het gras zitten en drinken even wat. Ondertussen bekijken we het gebouw en lopen dan weer verder. Terug langs de Big Ben en dan de Thames over. Aan de overzijde van de Thames aan de oever is de Londen Eye. Het grootste reuzenrad ter wereld. 3 kwartier doe je erover om 1 keer rond te gaan. We kijken even en lopen dan verder over de boulevard. Hier zijn tal van artiesten te vinden. We staan een tijdje te kijken bij een stand-up komedie act maar die engelsen weten wel wat langdradig is zeg. Voordat de clue van het verhaal komt ben je een uur verder. Typisch engelse humor. Nadat dit aanschouwt te hebben lopen we terug richting Trafalgar Square. Onderweg komen we langs een gezellig pub “The Clarence Pub” dus even naar binnen. Al vrij snel komt er een tafeltje vrij langs de kant waar heerlijke banken staan. Hier is het wel vol te houden. Inmiddels begint het buiten te regenen dus nemen we nog maar een pint. Na 2 uur gaan we weer richting het hotel voor een verfrissing en lopen dan naar een grieks restaurant. Hier hebben we heerlijk gegeten. Daarna nog maar even de pub in om het einde van de voetbalwedstrijd Kroatie – Turkije te kijken. Wat een goede westrijd. Turkije wint verdient.

Zaterdag weer bijtijds opgestaan en van het ontbijt in het hotel genoten. Vanaag gaan we naar de oostkant van londen naar het stadsdeel City. We stappen uit bij metrostation Bank en lopen dan richting Saint Pauls Cathedral. Dit is de op 1 na grootste kathedraal van de wereld. Binnengekomen blijkt het echt enorm te zijn. Via vele traptreden gaan we omhoog naar de fluistergalerij. Dit is een ring in de klok van de catherdraal. De overspanning hiervan is 31 meter. Wanneer je aan 1 kant iets zachtjes zegt kun je het aan de andere kant horen. Hierna kunnen we nog verder omhoog. We komen nu aan de buitenkant van de kathedraal en hebben een uitzicht over de stad. Echter is dit nog niet het hoogste punt. Na nog eens rond de 150 treden te zijn geklommen komen we op het hoogste punt helemaal bovenop het dak. Hier is echt een mooi uitzicht over de stad. We kunnen de Big Ben, Londen Eye en ook de Towerbridge zien. Fantastisch. Na we weer beneden zijn gekomen lopen we verder richting The Tower of Londen. Hier liggen de britse kroonjuwelen uitgestald. Om naar binnen te gaan betaald je 16 en een halve pond. Veels te veel denken wij dus dit slaan we maar over. Dus maar op weg naar de Towerbridge die er naast ligt. Nadat we met de lift omhoog zijn gegaan kun je over de bovengeleiders lopen en over de stad uitkijken. Via de andere toren gaan we weer omlaag en lopen we buitenom naar de oude machinekamer waar de stoommachines staan. Deze zijn niet meer in gebruik. Nu word de brug zelden nog opengezet. Hooguit 1 of 2 keer per jaar. Dit gebeurd dan door dieselmotoren. Inmiddels komen we al weer richting het einde van de dag en besluiten we om naar Shepards Market te gaan om nog even in de pub te zitten. We drinken en eten hier iets en ‘s avonds kijken we naar Nederland – Rusland in de pub….. Teleurstellend, Hierna druipen we af richting het hotel om maar te gaan slapen.

Zondag, alweer de laatste dag van ons weekend naar Londen. Het is enorm snel gegaan. ‘s Ochtends ontbijten we in het hotel en checken we uit. Onze bagage laten we bij de receptie achter, die pikken we later wel weer op. Op weg naar Buckingham Palace. Vandaag zijn er nog veel meer mensen dan de eerste dagen dat we er waren. Het ziet echt zwart van de toeristen. Gelukkig vinden we nog een redelijk plekje aan het hek en kunnen we de wisseling van de wacht goed zien. Wat een poeha zeg. Wel leuk om een keer te zien. Het is toch een beetje poppenkast om de toeristen te trekken  maar ja. Hierna nog even met de metro richting de winkelstraten. Her slenteren we  nog een beetje rond en bekijken wat winkels. Ook kopen we nog een paar souvenirs. Dan maar weer eens terug naar het hotel, bagage ophalen en weer naar het Liverpool Street treinstation. We zijn een beetje aan de late kant maar gelukkig halen we de trein nog net. 2 minuten over. Zo’n anderhalf uur later zitten we weer in het vliegtuig richting Eindhoven waar we na 45 minuten  landen. De bagage is er supersnel dus dat scheelt. Tegen 9 uur ‘s avonds waren we weer thuis. Moe maar voldaan. Londen een Fantastisch mooie stad!