Etosha !!

Vrijdag 18 November. Op tijd staan we op, vandaag is het tijd om naar het National Park Etosha te gaan. Omdat we gister iets te lang in de bar hebben gezeten moeten we vanochtend na het ontbijt nog even op internet om de site bij te werken. Dit duurt toch weer langer dan verwacht… Dus ipv dat we snel op weg kunnen zitten we zo weer anderhalf uur te internetten. Ach het is vakantie 😉 Als alle zaken zijn geregeld kunnen we op pad. Voordat we naar Etosha gaan nemen we nog even een kijkje bij een lokale afrikaanse stam, de himba’s… Dit volkje dat van oorsprong in het noorden woont leven van de omgeving. Ze verbouwen mais voor de tranditionale maispap en houden geiten en koeien voor de melk en het vlees. Eigenlijk zie je wereldwijd bij al dit soort volken elke keer hetzelfde en dat is 1 belangrijk ding. De vrouw zorgt voor alles, van het melken van de geit tot aan het opvoeden van de kinderen. De man daarintegen ligt een beetje onder de boom van het weer te genieten. Tja, wat doen we in Nederland dan verkeerd? 😉 Een traditie van dit volk is dat ze zich insmeren met de oker kleurige grond, het lijkt dan ook dat ze een hele oranje huidskleur hebben. Dit wordt gedaan om de huid te beschermen tegen de velle zon en omdat het mooi is. Tja ik zou denken wat een gedoe…. Maarja traditie hé. We maken wat foto’s en gaan weer op pad. Onderweg stoppen we nog even op een schaduwplek om te lunchen.

Het gaat al richting vier uur als we het park binnenrijden. De oppervlakte van het park is 20.000 km2 en er liggen 3 kleine campsites die met hekken afgeschermt zijn zodat het wild op afstand blijft. Elke site heeft ook een eigen waterhole dat ‘s nachts verlicht is zodat je de dieren kunt bekijken. Bij de eerste melden we ons en betalen de park toegang en het kampeerplekje voor de avond. Laat in de middag zijn de dieren actiever dus besluiten we om een rondje door het park te rijden. Het duurt niet lang voordat we de eerste dieren zien, snel de grote lens erop en dan kunnen er foto’s gemaakt worden. Als we terug komen hebben we de volgende dieren gezien: Giraffe, zebra, springbok en de gemsbok. Het wordt nog mooier, bij het waterhole zijn net 4 olifanten met een baddersessie bezig. Echt prachtig om te zien! Snel lopen we dan terug om te koken en te douchen, aangezien de neushoorns vaak tussen 8 en 10 uur bij de waterhole zijn is het een beetje haasten maar mooi op tijd zitten we er al weer klaar voor. Tja en dan is het wachten…. Na een half uur nog niets…. en dan begint het ook nog te regenen. Nou ja gewoon stug blijven zitten…. Hmm nu gaat het wel erg hard regenen… Pakweg een uur later zitten we droog in de auto met een biertje. Helaas dus geen neushoorns gezien….

Zaterdag 19 november. Vol goede moed hebben we om half 6 de wekker gezet. Als we wakker worden regent het helaas nog. Dus toch nog maar even blijven liggen. Een half uur later dan gepland eten we snel een boterham en gaan dan op pad! De zoektocht kan beginnen 🙂 Het duurt ook nu niet lang voordat we het eerste wild spotten. Giraffes, zebra’s, springbokken, impala’s, buffels en jakhalzen! Geweldig! Rijden we niet veel later de bocht om staat er ook nog een olifant een boom op te eten. Top!
We rijden eerst in westelijke richting om daar te kijken. Door het hele park liggen beschut verschillende waterholes waar het wild in het droogseizoen regelmatig wat komt drinken. Een goede plek dus om wild te spotten. Ook op de vlaktes en bossen onderweg zie je dieren genoeg. We gaan de verschillende waterholes langs, helaas is niet overal iets te zien. Onze hoop is toch wel dat we vandaag wat leeuwen gaan zien. Ook bij de bekendste plek “leeuwbos” zijn ze in geen velden of wegen te zien. Dat valt toch een beetje tegen. Langzaam aan rijden we richting het oosten.
Zo toeren we eigenlijk de gehele dag rond door het park, ‘s Middags staan we bij een waterhole naar drinkende giraffes te kijken komt er ook ineens een hyena voorbij lopen. Wauw! Deze zie je toch niet zo vaak. Aan het einde van de middag komen we bij de tweede kampeerplek aan. We zetten het tentje op en beginnen met koken. Het is al een aatal uurtjes vrij zwart aan de hemel en als we net het eten op hebben barst het los. Gelukkig is er naast onze kampeerplek een overkapping met bankjes dus we kunnen droog zitten. Binnen een tiental minuten staat de complete camping bijna onder water. Tjonge jonge wat een modderboel krijg je er zo van zeg! Naast ons horen we 3 duitsers lachen, het luchtbed van 1 van de heren bleek echt in de tent te drijven na de bui. ;-). ‘s Avonds bij het waterhole zien we nog een aantal olifanten, helaas zijn we net iets te laat en zien we ze alleen weglopen. Het halfuur daarna zitten we naar een lege vlakte te staren. Mooi geweest dus, niet veel later liggen we in bed!

Zondag 20 november. Weer gaat om half 6 de wekker, je raad het al, weer regent het. Hmm…. Het klinkt niet alsof het heel erg snel stopt. Tja dan maar opstaan. Snel klappen we de tent in en gooien alles in de auto. Hopelijk gaan we ook vandaag weer vele dieren zien. We beginnen met diverse waterholes, hmm veel verder als een springbok komen we niet. Dan gaan we het rhinopad in… Op goed geluk. Met zo’n 25 kilometer per uur turen we de kanten van de weg af om een neushoorn te spotten. Ester is de eerste die er één ziet. Tijd om een foto te maken is er niet, geschrokken rent het dier verder het bos in. We hebben in ieder geval een neushoorn gezien, top! Via diverse paden en wegen gaan we weer langs alle waterholes. Vandaag zien we vooral veel giraffes. Het blijft toch facinerend om deze beesten te zien. Ook de olifant mag vandaag niet ontbreken en samen met de zebra’s, buffels, springbokken enz is het toch weer een mooie score. Helaas hebben we geen leeuwen, cheeta en luipaarden gezien maar gelukkig zullen er de komende weken nog wel wat natuurparken volgen.
Rond half 6 rijden we het park uit, snel een kampeerplekje zoeken en koken. Het was weer een top dag!

About the author